Udland, havelågeskat, plyndring før udrejse, immigrations fjendtligt

Danmark taber formuer på udflytning

 

Af LES Onsdag den 7. november 2007, 03:00

Der er millioner af kroner at tjene for den enkelte på at flytte væk fra Danmark og bosætte sig i andre lande. Den danske stat taber omvendt stort på udflytningen, viser nye beregninger.

Danmark taber millioner af kroner, når personer med selv forholdsvis beskedne lønninger forlader landet og bosætter sig i udlandet.

Flytter en 25-årige akademiker med en årsløn på 500.00 kroner til udlandet frem til pensionsalderen, vil den danske stat således gå glip af 24 millioner kroner i indkomstskat, moms- og forbrugsafgifter, arveafgifter med videre.

Er der tale om en mellemleder på 35 år med en årsindkomst på 800.000 kroner, vokser tabet til 32 millioner kroner, og er det en 45-årig direktør med en årsløn på 1,2 millioner kroner summer det økonomiske tab sig til hele 42 millioner kroner.

Det viser beregninger, som er udarbejdet af Saxo Bank på baggrund af en økonomisk model, der tager højde for at lønnen vokser lidt hvert år, og som har forsøgt at tage højde for så mange ting som muligt, herunder også alle de indirekte skatter danskerne betaler til den danske stat i form af moms, registreringsafgifter, vandafgifter, elafgifter og meget mere.

Dog er der i alle tilfælde tale om en person, som bor til leje, og som derfor slet ikke betaler boligskatter i Danmark, hvilket undervurderer tabet af indkomst for Danmark.

Milliongevinst

Omvendt tjener den danske person, som flytter til andre lande, gigantiske summer. Mellemlederen med 800.000 kroner i årsindkomst kan selv tjene intet mindre end 26 millioner kroner hen over et livsforløb ved at flytte til Singapore.

Drejer det sig om en flytning til Storbritannien, er der tale om en gevinst på ti millioner kroner. Men i mange tilfælde vil også ægtefællen tjene stort, hvorfor disse tal let kan blive meget større.

Direktør i Saxo bank, Lars Seier Christensen, siger hertil, at mange af dem, der flytter fra Danmark, har fået deres børn gennem skolesystemet i Danmark og har fået en uddannelse herhjemme.

»Det vil sige, at de alene er nettobetalere til det danske samfund frem til de når pensionsalderen. Der er beregninger, som viser, at der netto årligt er en fraflytning fra Danmark på 5.000 personer. Mister den danske stat 30 millioner kroner i snit på hver af disse personer, svarer det til, at den danske stat på den lange bane går glip af 150 milliarder kroner årligt. Det er baseret på, at disse personer ikke kommer hjem til Danmark for at hæve pension, når de bliver gamle. Gør de det, bliver regnestykket meget værre,« siger Lars Seier Christensen.

Man skal dog have boet 40 år i Danmark mellem det 15. og 65. år for at få den fulde folkepension, men ældre, der vender hjem, kan så i stedet belaste sundhedssystemet, plejehjem med videre.

Sæt skatterne ned

Lars Seier Christensen mener ikke, at det lige nu er nogen økonomisk katastrofe, at 5.000 veluddannede danskere forlader landet om året netto, når fraflytning og tilflytninger er trukket fra hinanden.

»Men på langt sigt vil dette blive et problem, især når den demografiske udvikling også begynder at reducere arbejdsstyrken, og presset på de offentlige finanser vokser, fordi der bliver flere ældre og færre erhvervsaktive. Det bliver til meget store summer over de kommende 20 år, hvis vi lader så mange danskere forlade landet. Så hvis vi i tide skulle gøre noget for at fremtidssikre vores land rent økonomisk, burde vi sætte personskatterne ned,« siger Lars Seier Christensen.