DR licens og ulovlig moms

2017- DR har opkrævet ulovlig moms. Det fastslår EU-domstolen.

Danske licensbetalere vil kræve over 3 mia. kr. tilbage af DR, fordi den statslige medievirksomhed opkræver ulovlig moms på licensregningen.

Det vurderer en stribe fremtrædende momseksperter, efter at skatteminister Karsten Lauritzen (V) ellers i marts orienterede Folketinget om, at en opsigtsvækkende EU-dom ikke ville få betydning i Danmark.

Dommen fastslog, at den tjekkiske radiolicens ikke var omfattet af momsreglerne, og det rejste spørgsmålet, om Danmark havde opkrævet ulovlig moms på den danske medielicens.

Skatteministeriets jurister analyserede sig efterfølgende frem til, at Danmark - i modsætning til Tjekket - var omfattet af en særlig undtagelsesbestemmelse, så dommen ikke fik danske konsekvenser? og hvad er det for en bestemmelse? ikke oplyst.

En af eksperterne  på området er professor emeritus Ben Terra, der underviser i skatte- og afgiftsret på fire universiteter i Europa og har været rådgiver for bl.a. EU-Kommissionen, OECD og IMF:

»Danmark er tydeligvis i konflikt med EU-retten,« lyder konklusionen fra Ben Terra, der opfordrer danske licensbetalere til at kræve momsen retur eller klage til EU-Kommissionen.

Det vil kun være relevant for private husstande at kræve momsen retur.

Ifølge DR betaler 2,4 mio. husstande licens inklusive mere end 1 mia. kr. i moms. Ifølge eksperterne vil husstandene som udgangspunkt kunne kræve momsen retur tre år tilbage, svarende til omkring 1.500 kr. per husstand.

Plesner  Advokatfirma forsøger at skaffe tilstrækkelig tilslutning til et massesøgsmål mod DR og Skat for at få milliarder tilbage til danske licensbetalere.

Ligesom en stribe fremtrædende momseksperter mener advokatfirmaet, at DR i årtier har opkrævet ulovlig moms på licensregningen til 2,4 mio. husstande, og at licensbetalerne har krav på at få en del af pengene tilbagebetalt.

DR opkræver over 1 mia. kr. om året i moms på danskernes licensregninger, svarende til omkring 500 kr. per husstand, og sender pengene videre til statskassen.

Plesner har allerede fået flere henvendelser fra licensbetalere, der gerne vil føre en retssag, men der er brug for endnu flere, hvis det skal kunne lade sig gøre, og derfor opfordrer han interesserede danskere til at registrere sig på en særlig hjemmeside, licensmoms.dk, som Plesner har oprettet til formålet.