2006 Eksklusivaftaler er ulovlige

2019-Tidligere ansatte i Danish Crown: Vi blev presset ind i bestemte fagforeninger

I 13 år har det været ulovligt at tvinge ansatte ind i bestemte fagforeninger, men alligevel sker det stadigvæk i selv store danske virksomheder, beretter tidligere ansatte til Finans.

Danish Crown er en af Danmarks største arbejdspladser, og her har tillidsfolk i gennem flere år presset eller direkte tvunget nyansatte til at melde sig ind i Fødevareforbundet NNF, selvom fagforeningstvang har været ulovligt siden 2006.

»Man skulle være medlem for at kunne få arbejde. Nogle var ligeglade, men jeg følte mig trådt på mine rettigheder,« forklarer Carsten Hoier, der en kort periode i 2016 var ansat på Danish Crowns slagteri i Horsens.

Søren Rasmussen fra Tjørring var ansat på Danish Crowns slagteri i Herning tilbage i 2011, og han kendte ikke til reglerne om valgfrihed, da han startede i jobbet. Han undrede sig dog over, at tillidsmanden på førstedagen hev ham og et halvt dusin nyansatte til side, fordi de skulle underskrive en indmeldelsesblanket. Han vendte situationen med sin nærmeste chef.

»Han sagde, at der ikke var tvang, men han så helst - med tryk på helst - at vi var med i NNF. Ellers ville vi nok blive set lidt ned på. Han var vældig flink og rar, men jeg skulle bare vide, at nogle måske ikke ville tale med mig. Det er vel mobning eller hvad man nu kalder det,« siger han.

Falck-reddere har følt sig presset til at melde sig ind i 3F

Ansatte i en af landets mest kendte og tradtionsrige virksomheder, Falck, har følt sig presset til at melde sig ind i 3F, selv om den slags har været ulovligt siden 2006.

I 13 år har det været ulovligt at tvinge lønmodtagere til at melde sig ind i bestemte fagforeninger, men før 2006 var mere end 200.000 danske lønmodtagere tvunget ind i en bestemt fagforening af såkaldte "eksklusivaftaler".